Eten
De wok is zonder enige twijfel het belangrijkste keukengerei in de Chinese keuken en eten bereiden in een wok is de kern van de Chinese snelle manier van koken. Bij andere technieken, zoals stomen, pocheren en smoren, word eten langzamer bereid. Slechts enkele gezinnen hebben een oven en gerechten die moeten worden gegrild in de oven, zoals gegrilde eend en char siu, worden vaak gegeten in of afgehaald bij een speciaal restaurant. In China worden alle ingrediënten voorbereid: salades en rauw eten worden niet gegeten en alle ingrediënten worden gekookt. Een volledig Chinese maaltijd bestaat uit mengelmoes van verschillende kookstijlen, dus kunnen alle schotels tegelijkertijd klaar zijn.
Waarom eten chinezen met eetstokjes?
Al heel lang eten mensen in China met stokjes. Vroeger werd er in grote potten gekookt. Die potten hielden hitte voor een lange tijd vast. Mensen die toch een hapje wilde braken takjes af om zo een stukje voedsel uit de pot te halen.
Aziatische mensen waren al gewend om al het eten in kleine stukjes te snijden. Die kleine stukjes zijn sneller klaar en dat bespaart weer energie. Doordat alles al van te voor gesneden was, was er aan tafel geen mes meer nodig. Eetstokjes werden daarom het tafelbestek. Chinezen vinden dat als je met stokjes eet, je maaltijd beter word gegeten. Als je met stokjes eet komt er bij elke hap veel zuurstof naar binnen. Dit komt je smaak ten voordeliger: je proeft dus meer en beter wat je eet. Dit is ook de redenen waarom Chinezen hun soep uitgebreid naar binnen slurpen.
Weetjes
Wist je dat..........
- Er in China 15.000.000.000 wegwerpstokjes per jaar worden gemaakt?
- 1 300 000 m³ bamboe per jaar word gekapt voor wegwerpstokjes?
Maak jouw eigen website met JouwWeb